Press releases

This press release is more than one year old, and should be considered archived material.

Opera and Onet partner in Poland

June 5, 2007

Companies to provide new combined services to Polish users

OSLO - June 5, 2007

Opera Software, the pioneer in delivering dynamic Web experiences, today partnered with Onet.pl, Poland's largest Web portal, to provide new and enhanced Web services tailored to Polish consumers. By intertwining Opera's popular Web browsers for PCs and mobile phones with Onet's portal services, users have many new options to get their favorite Onet content wherever they are and whatever device they use to access the Web.

"Today, two great brands have joined forces to give Polish consumers something specially suited to what they want," said Lukasz Wejchert, CEO, Onet.pl. "Integrating our services with Opera, we can completely optimize the Web experience for Polish users. Together, we will provide an easy and convenient method for using all of Onet's services from whether you choose Opera's browser for your PC or Opera Mini, the browser for your mobile phone."

Initially, Opera and Onet.pl are integrating the following services:

• Onet.pl search field in Opera's popular Speed Dial start page
  • Onet Lite, Onet's mobile version of their portal, in Opera Mini
  • Zumi, Onet's pioneering local search, as a second search service featured in Opera Mini

"Poland has always been good to Opera and today we can really give something back," said Jon von Tetzchner, CEO, Opera Software. "Our partnership with Onet means we can offer Polish users more convenient ways to find the information that matters to them and use Onet's services on their own terms. This is a wonderful opportunity to prove our commitment to Poland and say thanks for their long-standing support."

Separately today, Opera officially inaugurated its office in Wroclaw, Poland to tap into the country's pool of talented engineers and further solidify Opera's commitment to Polish users.

Availability

Both Opera for computers with the optimized Onet search and Opera Mini featuring both Onet Lite and Zumi can be downloaded for free from opera.onet.pl.

----

Onet.pl strategicznym partnerem Opery w Polsce

Wspólnie firmy udostępniły nowy serwis polskim użytkownikom

Grupa Onet.pl i Opera Software nawiązały współpracę, która zaowocowała nową ofertą skierowaną do specjalnie do polskich użytkowników. Współpraca obu spółek inauguruje oficjalne wejście Opery na polski rynek.

Opera Software to pionier wśród dostawców rozwiązań informatycznych. Teraz, we współpracy z Onet.pl - największym polskim portalem, Opera przygotowała nowe, ulepszone produkty, specjalnie dla polskich internautów. Portal Onet.pl uruchomił polskojęzyczną stronę przeglądarki: Opera.onet.pl, z której już teraz można pobrać produkty Opery: Operę PC i Operę Mini. Serwis będzie szeroko promowany na stronach portalu Onet.pl.

Podjęliśmy współpracę, aby dać naszym użytkownikom wyjątkowy produkt - powiedział Łukasz Wejchert, Prezes Grupy Onet.pl. Zintegrowanie serwisów Onetu w przeglądarkach Opera umożliwi optymalne wykorzystanie naszego potencjału. Opera umożliwia pełne korzystanie z serwisów Onetu, zarówno na PC, jak i w telefonach komórkowych, przy użyciu przeglądarki Opera Mini - dodał Wejchert.

Współpraca Opery i Onet.pl będzie realizowana w kilku obszarach. Zintegrowane zostały następujące usługi:

• wyszukiwarka Onet.pl zostaÅ‚a centralnym elementem "strony szybkiego wybierania" Opery
  • OnetLajt, mobilna wersja portalu Onet.pl, znalazÅ‚a siÄ™ na ekranie startowym Opery Mini,
  • OnetLokalizator, oparty na technologii serwisu Zumi, zostaÅ‚ wyszukiwarkÄ… lokalnÄ… w Operze Mini.

Polska zawsze była przyjazna Operze. Dzisiaj, dzięki wsparciu Onet.pl, możemy się odwdzięczyć polskim użytkownikom - powiedział Jon von Tetzchner, CEO, Opera Software. Nasze partnerstwo z Onetem umożliwi łatwe wyszukiwanie informacji i korzystanie z nich w najwygodniejszy dla użytkowników sposób. To wspaniała okazja, aby potwierdzić naszego zaangażowanie w Polsce i podziękować za wsparcie.

Opera Software ASA

Opera Software ASA jest czołowym producentem przeglądarek internetowych dla komputerów, telefonów komórkowych i innych urządzeń.

Opera powstała w 1994 r. jako projekt badawczy w największej norweskiej firmie telekomunikacyjnej - Telenor, w roku 1995 została wydzielona jako niezależna firma o nazwie Opera Software ASA. Siedziba firmy mieści się w Norwegii, swoje biura ma jednak na całym świecie: Szwecja (Linköping, Goteborg), Japonia (Tokio), Korea (Seul), Chiny (Beijing), Polska (Wrocław), USA (San Diego). Nad tym, aby zbudować najlepszą na świecie przeglądarkę pracuje 400 pracowników 41 narodowości.

Przeglądarki Opera to najwyższej jakości produkty przeznaczone dla szerokiej gamy platform, systemów operacyjnych i wbudowanych produktów internetowych. Opera PC jest obecnie uznawana za najbezpieczniejszą i najszybszą z dostępnych. Opera oferuje także Operę Mini - przeglądarkę dla telefonów komórkowych. Oba produkty można pobrać ze strony Opera.onet.pl.

Grupa Onet.pl SA

Działalność Grupy Onet związana jest przede wszystkim z prowadzeniem Onet.pl (www.onet.pl), najpopularniejszego portalu internetowego w Polsce oraz oferowaniem licznych usług o charakterze medialno-komunikacyjnym. Onet.pl jest największym i najczęściej odwiedzanym multimedialnym portalem internetowym w Polsce.

Grupa Onet jest częścią czołowej polskiej grupy medialnej, Grupy TVN (TVN S.A., GPW: TVN), która, poza Onetem, prowadzi swoją działalność w obszarze nadawania i produkcji telewizyjnej.

Onet.pl jest pionierem dywersyfikacji przychodów wśród polskich portali. Poza przychodami marketingowymi (reklama, e-commerce, reklama wyszukiwarkowa) osiąga przychody z usług świadczonych użytkownikom portalu (płatne serwisy treściowe, usługi pocztowe i hostingowe, serwisy aukcyjne, ogłoszeniowe i towarzyskie, usługi telekomunikacyjne).

Od 2000 roku Onet.pl jest nieprzerwanie niekwestionowanym liderem na rynku reklamy internetowej, z udziałem w przychodach na poziomie 37 procent wartości rynku (dane za: Interactive Advertising Bureau Polska oraz własne szacunki).

W marcu 2007 r. Onet.pl odwiedziło 9,8 miliona internautów z Polski, co potwierdza prymat wśród polskich portali. Użytkownicy portalu dokonali tu 2,6 miliarda odsłon spędzając na stronach portalu 55 milionów godzin. Wśród wszystkich portali Onet.pl jest liderem pod względem łącznej liczby przeczytanych stron. Na Onet.pl dokonano o 772 miliony więcej odsłon niż na Wirtualnej Polsce. Użytkownicy Interii przeglądali 3 razy stron mniej, użytkownicy O2.pl 3,4 razy stron mniej a Gazety.pl 6 razy stron mniej. (Megapanel PBI/Gemius, marzec 2007 r.)

Onet.pl szczyci się najsilniejszą polską marką; w ostatnim rankingu przygotowanym przez Rzeczpospolitą i firmę doradczą Ernst & Young wyprzedził Wedla i TVN. Jest najbardziej rozpoznawalną marką wśród polskich witryn WWW.

Imponująca rozpiętość i szeroki zakres tematyczny treści udostępnianych przez Onet.pl, a co za tym idzie ogromna popularność i rosnąca rzesza użytkowników, pozwala pojmować rolę największego polskiego portalu w prestiżowej kategorii multimedium.

About Opera Software ASA

Opera Software crafts products and services that connect 350 million people to the internet. More than 130 operators around the world choose to work with us to give their customers the best web experience. Our mobile advertising platform enables publishers to monetize their content and allows brands to reach a global audience of more than 500 million consumers. Learn more about Opera at www.opera.com, or follow Opera on Facebook, Twitter and blogs.opera.com.

Opera is a trademark of Opera Software ASA.